dinsdag 7 augustus 2012

Tong is de vis van de maand Augustus

Deze maand staan de mannen van de TX1 centraal als de tongmannen van de zee. Trotse vissers in hart en nieren met veel liefde voor het vak. Cor Vonk, Thijs Vonk, Erik Vonk, Robbert Boersen, Richard de Feijter, Tom Zwart en Mike Slik zijn de mannen van de TX; echte puls-wingvissers gespecialiseerd in het vangen van tong. Ze zijn op zee van zondagavond tot vrijdagochtend en vissen voornamelijk in de Zuidwestelijke Noordzee.

De 'Klasina-J.'TX1 is in handen van de familie Vonk; een familie met jarenlange visgeschiedenis. Het huidige bedrijf is van Adrie Vonk en zoon Cor. Zoon Thijs zal waarschijnlijk binnenkort ook toetreden in het mooie bedrijf.

De tongmannen van de zee zijn klaar voor de toekomst en hopen dat ze deze hoogwaardige en smakelijke vis tot in lengte van jaren kunnen aanvoeren. Volg de tongmannen van de zee deze maand op Facebook en Twitter en maak kennis met ze op flickr of vaar met ze mee en kom alles over ze te weten in het verhaal van de tong.Waardevolle platvis
Tong is in veel opzichten een belangrijke vis voor Nederland. Het is de meest waardevolle platvis die in Nederland wordt aangevoerd. Van de waarde van alle geveilde vis is 35% afkomstig van de omzet van tong. Nederlandse vissers hebben in de Noordzee 75% van het Europese vangstquotum voor deze vis. En tenslotte is tong zo waardevol vanwege zijn unieke smaak en daardoor zeer geliefd.

Tong is een platvisachtige en leeft op de zeebodem. Het is een langgerekte, ovale vis met een ronde kop. De rechterzijde, de 'bovenkant', is bruin met vlekjes en stippen en de onderkant is wit. Tong wordt maximaal 70cm lang en de minimummaat voor de vangst is 24cm. De kleinste marktsortering heet sliptong en is zeer populair bij de visliefhebber. Kleinere tong als deze 'slipt' (ontsnapt) namelijk weer door de mazen van het net.

Duurzame vis
Tong mag zeker een duurzame vis genoemd worden. Zo wordt de visserij goed beheerd door een apart beheerplan en door het beperken van de toegestane vangst, gebaseerd op adviezen van wetenschappers. Daarnaast is er veel tong verkrijgbaar met het duurzaamheidkeurmerk van de Marine Stewardship Counsil (MSC). En niet onbelangrijk; veel tong wordt gevangen met vernieuwde visserijtechnieken. Met de pulswing wordt de bodem minimaal geraakt en wordt besparing op brandstofkosten gerealiseerd van minimaal 50%. Naast de pulswing wordt tong ook met de staandwant vangstmethode gevangen, een passieve methode waarbij het vistuig vast staat in het water. Deze methode heeft in 2009 het MSC keurmerk voor tong behaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten