donderdag 23 augustus 2012

Onbeperkt kabeljauw

OSLO – Als je sommige ngo’s hoort zou je geloven dat de kabeljauw op de rand van uitsterven staat. Het rigide Europese kabeljauwherstelplan bezorgt de visserij nog immer enorm veel ellende. Maar het kan verkeren: handel en consument kunnen zich opmaken voor grote hoeveelheden kabeljauw op de wereldmarkt.

Voor de grootste kabeljauwvisserij ter wereld, die in de Barentszzee, kan de TAC voor 2013 volgens ICES met 25 procent omhoog, naar 940.000 ton. De kabeljauwquota van IJsland kunnen het volgend quotumjaar (beginnend in september) ook omhoog, naar bijna 200.000 ton, wat een plus is van 22,5 procent.

Naar verwachting kan dat verder groeien, tot wellicht 250.000 ton in 2016. Zelfs in de Noordzee gaat het beter met de vis die volgens sommigen nog steeds op het punt van uitsterven staat. Het bestand is volgens ICES op het hoogste niveau in 15 jaar en de laatste vijf jaar verdubbeld. Op dit moment wordt de paaistand geschat op 65.317 ton. Hoewel de visserijmogelijkheden nog niet verbeteren zal dat op termijn mogelijk zijn.

De kabeljauw is het laatste decennium een peperdure vis geworden voor de consument. Drie tientjes in de viswinkel voor een kilo mooie kabeljauwfilet is geen zeldzaamheid. Voor de zeer populaire kibbeling is de vishandel massaal overgestapt op vissoorten als Alaska pollak en heek. Als dat niet zo is dan wordt er geadverteerd met ‘kibbeling van echte kabeljauw’, die uiteraard ook iets duurder is.

Ook voor andere bereidingen en bijvoorbeeld voor maaltijden in instellingen (foodservice) is massaal overgestapt op goedkopere witvis, waarbij hier ook de pangasius een onstuitbare opmars heeft gemaakt.

In hoeverre de consument het gaat merken aan de kassa valt nog te bezien, maar op de wereldmarkt is de prijs van kabeljauw (headed en gutted) de laatste anderhalf jaar al sterk gedaald. Als de prijzen blijven dalen zal volgens producenten een deel van de verhoogde quota in de toekomst mogelijk niet opgevist gaan worden, uit angst voor te lage prijzen.

Volgens de Noorse Export Council is de quotaverhoging van dit jaar voor de Barentszzee al voor een deel verantwoordelijk voor de verminderde exportwaarde van Noorse witvis over de eerste helft van 2012 (686 miljoen euro, 7 procent minder dan vorig jaar).

De Noren en Russen moeten nog beslissen (in oktober) over de TAC-verhoging in de Barentszzee, die overigens samenvalt met TAC-verlagingen voor schelvis, wat eveneens een belangrijke witvis is op de wereldmarkt. Volgens marktanalisten is er nog veel potentie voor kabeljauwafzet in onder andere de Verenigde Staten, Portugal, Braziliƫ en het Verenigd Koninkrijk. Consumenten zullen profiteren van het groter aanbod en de lagere prijzen.

Als belangrijkste effect verwachten de marktkenners echter dat de kabeljauw (‘de zalm onder de rondvis’) de strijd zal aangaan met pollak, koolvis, pangasius en heek in de retail- en foodservicekanalen.

De consument zal alleen nog moeten wennen aan het idee dat het zorgenkindje kabeljauw gewoon volop in de zee zwemt. De sector zal dat goed moeten communiceren.


Bron: Visserijnieuws.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten