zondag 20 mei 2012

Column ~ Vissermannen en vispromotie

Pieter is visserman op de UK 292
‘Kom’ dacht het Nederlands visbureau, ‘Laten we de nederlandse haring gaan promoten.’ Onderzoek heeft uitgewezen dat de gemiddelde haringconsument aan het vergrijzen. Om voldoende afzetmarkt dit prachtige product te creĆ«ren moeten er nieuwe consumenten gevonden worden. Je probeert dus de bevolking opnieuw kennis te laten maken met dit visje.

Het Nederlands visbureau doet dit door in samenwerking met lokale vishandelaren lessen haringhappen te verzorgen op basisscholen. Op dit moment hebben zich al meer dan 800 basisscholen aangemeld! De aftrap voor dit project vond plaats in Apeldoorn bij groep 7 van basisschool De Gong, de haring werd verzorgt door viszaak Fish ’n Food.

‘Wat leuk’ denk ik als boomkor/sumwing visser dan, ‘dat zouden we ook wel met onze lekkere Noordzee scholletjes kunnen doen. We gaan naar de mensen toe met ons mooie product, de kinderen vinden dat natuurlijk geweldig om lekker te experimenteren met dit visje en zo de lekkerste creaties te maken. Ik zie een gouden toekomst voor me: de kinderen willen geen hamburgers meer maar vis. Ik zie Mc Donald’s filialen omgebouwd worden tot ware vis tempels waar ons Nederlandse topproduct als warme broodjes over de toonbank gaan.’

Zo sta ik te dromen terwijl we 25 kisten vis wegstrippen en vergeet ik de spoelmachine bijtijds aan te zetten.

Er is een probleem echter: we zijn niet alleen in visland, er zijn partijen met tegengestelde belangen. Zo ook in Apeldoorn: Een lokale PVDD bobo, trok aan de bel aangaande de haring promotie. Het was toch van de zotte dat dit mogelijk was, de jonge geesten van deze kinderen werden bevuild met het verschrikkelijke idee dat je haring op zou gaan eten. En in zijn reactie werd haring plotseling over een kam geschoren met de producten van Kentucky Fried Chicken, bio-kippen en bitterballen. Hoewel haring de eerste vissoort was met het MSC label word deze soort met uitsterven bedreigd volgens de PVDD politicus en moeten we juist blij zijn dat het steeds minder gegeten word. Bovendien zou vis zelfs ongezond zijn, zo beweren andere groene geesten. Vis is gezond heb ik altijd geleerd, net zoals je van een boterham met pindakaas groot en sterk wordt. De voedingswijzer adviseerd niet voor niets om minimaal twee keer in de week vis te eten, toch?

Dat de Hollandse nieuwe verleden jaar door o.a. de Wirons binnen record tijd opgevist staat dus volledig los van de het haring bestand, maar dat terzijde. De PVDD trekt dus weer ten strijde tegen de visserij sector bewapend met idealen, veronderstellingen en eenzijdige informatie. Als je niet eens je product meer mag promoten kun je net zo goed gelijk de stekker er uit trekken en je hoofd op het hakblok leggen.

Voorlopig is het op Urk zaterdag Nationale dag voor de zeevisserij en vlaggetjes dag wat met tal van activiteiten gevierd wordt. Schol promotie alom, met van heinde en verre komende belangstellenden. Ik nodig de Partij van de Dieren van harte uit om op dit visfestijn hun propaganda te spuien. Kunnen ze gelijk een gratis scholpakketje meenemen om te kijken of je er dood aan gaat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten