dinsdag 1 mei 2012

Een haven die bruist van activiteiten!

Zaterdag 19 mei is de dag waarop de Urker visserijsector zich weer op haar best presenteert. De promotie van het Noordzeevisproduct schol staat weer centraal. De bezoekers kunnen gratis een pakketje schol mee naar huis krijgen en er zijn diverse kookdemonstraties en proeverijen. De Urker haven bruist die dag van de activiteiten, met als hoogtepunt de vlootschouw. Een groot aantal kotters komt voor die dag speciaal naar Urk. 


De festiviteiten beginnen die week met de veiling van het eerste mandje meischol in het bijzijn van de bekende tv-kok Herman den Blijker. De opbrengst is dit keer bestemd voor de KNRM. In 2010 bracht deze veiling nog 116 duizend euro op.
De activiteiten concentreren zich op de zaterdag als de Nederlandse visserijsector op Urk ook de Dag van van de Nederlandse Zeevisserij houdt. Tijdens het officiƫle gedeelte hiervan zullen de landelijke prijzen voor de best verzorgde vis worden uitgereikt door staatssecretaris Henk Bleker.

Het voormalige eiland presenteert zich als traditionele visserijplaats. Ervaar het vissersberoep door gratis mee te varen op de versierde vissersschepen tijdens de vlootschouw, die wordt afgenomen door de staatssecretaris en de nieuw gekozen Miss Noordzee. Maak kennis met traditionele schepen en klederdracht, maar ook met de innovaties waarmee de visserijsector steeds bezig is, met als doel om duurzaam de visserij te blijven uitoefenen. Zo is er bijvoorbeeld een demonstratie van de pulsvisserij.
Op en rond de haven zijn tal van activiteiten. Zo is er een grote braderie en wordt er gestreden om de titels ‘Sterkste visserman’ en ‘Beste hobbykok’. In het kooktheater draait het om de heerlijke smaak van Noordzeevis. Zo zijn er kookdemonstraties van Eric van Veluwen en Kees Kramer en koken met publiek. Er kan gratis geproefd worden en wie nog meer wil kan het voor een gering bedrag kopen. Natuurlijk krijgt iedereen een gratis pakketje vis mee naar huis. Compleet met diverse recepten om uw gerecht naar eigen smaak klaar te maken. De dag wordt afgesloten met een groots vuurwerk, dat wordt gesponsord door diverse Urker bedrijven. Kijk voor het volledige programma op de website vlaggetjesdagurk.nl.

Twitter mee op 19 mei! #vlaggetjesdag 

Neem vanaf de A6 > Afslag 13 URK en volg de borden. Er is parkeer gelegenheid (rode vlak) en vandaar wordt u met pendelbussen naar het evenement (blauw) gebracht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten