dinsdag 8 mei 2012

De sector in beeld: Flerik Kramer

Voor de promotie van vis en visserij is het belangrijk dat de sector een gezicht krijgt. Daarom brengen we af en toe iemand uit ''het wereldje'' in beeld om zo een inkijkje te geven in de vissector. Deze week de jonge visserman: Flerik Kramer!

Naam: Flerik Kramer
Bijnaam: Frits/Kliek
Leeftijd: 21
Zoon van: Albert (Abbelie) en Willie Kramer
Opleiding: SW4
Kotter: NG 19 ''Elisabeth'' (Callsign DCGA 2)
Type: Boomkor - Sumwing
Functie: Matroos en kok

Aan boord... 
Ik ben gaan vissen omdat het iets is waar je mee opgroeit. Ik kom uit een vissersgezin en mijn broers hebben zelf ook een kotter. Varen vind ik sowieso heel leuk en dan kies je toch al snel voor een beroep aan boord. Momenteel zit ik aan boord bij Piet van Lub van de UK 194. Dus op de Duitse vlagkotter NG-19.

Wij beoefenen de boomkorvisserij en gebruiken sinds 2011 sumwing tuigen en dit bevalt heel goed. De sumwings zijn zeker een goede investering geweest als je kijkt naar hoeveel brandstof je ermee kan besparen. Wij vissen voornamelijk op tong, tarbot, griet en natuurlijk ook schol. Momenteel liggen wij om de Noord te vissen en dit is dan vooral op schol. De sfeer aan boord is gezellig. Die moet je ook wel maken want je zit toch een aantal dagen op zee met elkaar, en als het dan niet gezellig is dan is de lol er ook zo af. De sfeer is meestal ook afhankelijk van hoe de weersomstandigheden zijn .

Mijn taak aan boord is kok. Het is de gewoonte op een kotter dat de jongste knecht de kok is. Ik mag graag eten en hou van experimenteren, dus ik vind het ook leuk om te doen! Er gaat niets boven een lekker gebakken scholletje die net de pan uit komt! Of lekkere gestoofde rog van mijn vader met een vissausje, dat gaat er ook altijd wel in!

Voor het vissen...
Op het Berechja college heb ik de Mavo (theoretische leerweg) gevolgd en gehaald. Daarna ben ik meteen naar de Visserijschool gegaan om mijn SW 5 te halen. EEn tijdje later heb ik samen met een vriend nog de opleiding S4 gedaan en dit duurde ongeveer een half jaar extra waarna je ook nog stage moest lopen op een trawler. Dit was een hele leuke ervaring en zeker een mooie visserij. Laatst heb ik de cursus groot vaarbewijs gevolgd, maar ik ben helaas niet geslaagd. Deze ga ik binnenkort overdoen in de hoop het dan te halen. Een extra opleiding of cursus is nooit weg denk ik dan.

Ik heb geen ander werk gedaan buiten de visserij. Natuurlijk heb ik wel als bijbaantje in ''de vis'' gewerkt! Ook hielp ik vaak mijn zwager op de eerste Urker palingkwekerij. Dit was ook altijd heel leuk om te doen.

Hoe nu verder...
De toekomst van de visserij zie ik wel zitten. Het is momenteel moeilijk en dat komt vooral door de dure gasolie. Door middel van andere vistechnieken weten we ons verbruik te verminderen en zo kosten te besparen. Dat moet ook want dit mooie beroep moet en zal blijven bestaan.

Het is zo'n prachtig beroep vanwege het vrije gevoel en de spanning. Wekelijks laat je de haven achter je en weet je niet wat je nu weer te wachten staat. We hebben ook wel gekke dingen meegemaakt! We hebben wel eens 60kg hasj opgevist. Dit is een gekke ervaring vooral als je het nog nooit gezien hebt. Het werd ingeklaard en opgehaald door de politie.

Al met als is het dus een spannend beroep en dat gevoel als je aan dek staat en dat je dan al die ruimte om je heen ziet vind ik mooi! Als ik moest kiezen tussen een kantoorbaan of dit? Dan kies ik toch echt voor de zee. Wat betreft de visserij; We hebben het nu even moeilijk maar we houden de moed er in. Vroeger waren er ook bergen en dalen, tijden waarin het even minder was en tijden waarin het weer heel goed ging. Dit zal nu dan toch niet veel anders zijn?


Twitter: @flerikkliek1 opmerking: