maandag 23 april 2012

De sector in beeld: visserman Itze

Voor de promotie van vis en visserij is het belangrijk dat de sector een gezicht krijgt. Daarom brengen we af en toe iemand uit ''het wereldje'' in beeld om zo een inkijkje te geven in de vissector. Deze week de jonge visserman: Itze Hoek!

Naam: Itze Hoek
Leeftijd: 19
Zoon van: Bouwe Hoek
Verliefd/verloofd/getrouwd: Geen van dat alles
Opleiding: SW 4
Kotter: Hektrawler SCH 302 ''Willem van der Zwan''
Functie: Machinist

Ik studeer aan het STC college in Katwijk (De visserijschool Katwijk) hier volg ik de opleiding SW4/Koopvaardij officier alle schepen. Sinds 2011 werk ik op de Hektrawler SCH 302 ''Willem van der Zwan'' bij de rederij: W. van der Zwan.
Hier wissel ik visreizen af met periodes op school. Ik ben machinist aan boord en ik heb een mooi leven! Ik werk in een heel hecht team. Dit moet ook wel, want je moet echt van elkaar op aan kunnen aan boord.

Ik ben aan boord van de SCH 302 gegaan omdat het een prachtig mooi schip is! Ik ben machinist en een hektrawler zit vol met techniek. Werk genoeg dus! Maar het hoofddoel van het schip is natuurlijk heel veel vis vangen. Wij vissen op: Pelagische vissoorten bijvoorbeeld haring, makreel, horsmakreel en blauwe wijting. Visserman is een prachtig beroep en moet zeker blijven bestaan. En dit zal ook zo zijn, de visserij is een innoverende sector waarin we continu vooruit moeten denken en moeten inspelen op allerlei nieuwe ontwikkelingen.

Daarom blijf ik ook positief over ons beroep. Het is mooi om weer naar zee te gaan, maar ook om weer thuis te komen! In het weekend ben ik met vrienden in de kroeg te vinden en eet ik natuurlijk graag een visje. Vooral Zonnevis vind ik heerlijk!


SCH 302 ''Willem van der Zwan''

Scheepswerf: C.N.P. Freire S.A., Vigo te Spanje
Motor: 10.000 Pk Wärtsilä, bouwjaar 1998
Lengte: 142.50 meter
Breedte: 18.70 meter
Holte 12.55 meter
Begin: 2000 in de vaart genomen

1 opmerking: