vrijdag 27 april 2012

Column ~ Platvis

 Uit de Telegraaf - Vrouw

Elke week kijken we mee over de schouder van een interessante vrouw die midden in het leven staat. Deze week is dat Inger Wilms (27). Zij werkt als beleidsmedewerker Duurzame Visserij bij het Productschap Vis en komt op talloze interessante plekken.

Naam: Inger Wilms
Leeftijd: 27
Beroep: beleidsmedewerker Duurzame Visserij bij het Productschap Vis
Relatie: ja
Kinderen: nee
Favoriete website: www.beleefdelente.nl www.allesovervis.nl
Typische vrouwelijke eigenschap: efficiëntie

Lees ook: Wat is duurzame vis? en Elke dag een beetje duurzamer en Duurt lang he en Duurzaam tussen de regels door van Inger.
De Nederlandse vissector vist voornamelijk op platvis, zoals tong en schol. De naam zegt het al; platvis is plat en leeft op de bodem van de zee. Om ze te vangen heb je daarom een vistuig nodig die de vis van de bodem omhoog laat komen. De traditionele boomkor is één van de vismethoden die hiervoor gebruikt wordt. Een schip vist dan met aan beide zijden een net welke over de zeebodem wordt voortgetrokken, waarbij de boom het net openhoudt.

Alhoewel de boomkor efficiënt vis vangt, kost deze methode ook veel brandstof. Dit is één van de redenen waarom de vissector de laatste jaren veel tijd en geld heeft gestoken in de ontwikkeling van de pulskor, welke vist met behulp van elektrische stroompjes. Vissen met de pulskor geeft minder ongewenste bijvangst, maakt minder contact met de bodem en verbruikt daardoor minder brandstof. Er zijn echter nog wat onbekendheden omtrent dit tuig en vissers werken hard mee om meer gegevens te verzamelen.

Kotter Een paar maanden geleden heb ik een keer mijn hand in een bak met water gestoken die de stroompjes van de pulskor simuleerde. Dat vond ik best dapper van mezelf, want ik ben eigenlijk geen grote held met elektriciteit. Als ’s avonds de stroom uitvalt vind ik dat een prima reden om vroeg te gaan slapen en bij het zien van kapotte lampjes ga ik in negeermodus. Mijn bedenkingen waren dan ook groot toen mijn hand vlak boven het wateroppervlak zweefde. Maar als vrouw in een mannenwereld moet je je niet laten kennen, dus ging naast mijn hand ook mijn volledige arm onder water. Stiekem een schouderklopje voor mezelf.

Met mijn arm onder water voelde ik vooral veel nattigheid en verder een (aangename) tinteling. De elektriciteit die wordt gebruikt bij de pulskor is dus niet zo sterk. Nu nog het kapotte lampje op onze gang vervangen..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten