donderdag 26 april 2012

Column ~ Duurzaam tussen de regels door

Uit de Telegraaf - Vrouw

Elke week kijken we mee over de schouder van een interessante vrouw die midden in het leven staat. Deze week is dat Inger Wilms (27). Zij werkt als beleidsmedewerker Duurzame Visserij bij het Productschap Vis en komt op talloze interessante plekken.

Naam: Inger Wilms
Leeftijd: 27
Beroep: beleidsmedewerker Duurzame Visserij bij het Productschap Vis
Relatie: ja
Kinderen: nee
Favoriete website: www.beleefdelente.nl www.allesovervis.nl
Typische vrouwelijke eigenschap: efficiëntie

Lees ook: Wat is duurzame vis? en Elke dag een beetje duurzamer en Duurt lang he van Inger.

Zuchtend legt hij de map neer welke alle documenten bevat waar hij zich als schipper aan moet houden. Hij kijkt me veelbelovend aan: ‘Veel he!’

Garnalenvisser Ik ben een dagje mee aan boord van een garnalenkotter. Mijn eerste gedachte is: zo’n map heb ik toch ook thuis voor mijn eigen administratie? Mijn tweede gedachte stelt dit bij: in die map is maar één vak bestemd voor werkgerelateerde documenten. De rest is ‘overig’.

Vissers zien de laatste jaren veel wet- en regelgeving op zich af komen. Waar vroeger nog vrij gevist kon worden, lopen vissers nu tegen een grote hoeveelheid beperkende regels aan. Vissers worden beperkt in het te kiezen visgebied, de hoeveelheid dagen die je op zee mag zijn, de hoeveelheid vis die je mag vangen, minimale maten voor het aanlanden van vis en strenge eisen op het gebied van veiligheid en hygiëne. Dit is slechts en kleine greep uit het repertoire. En tussen al deze regels door, wordt er ook van je verwacht dat je duurzaam bent.

Eenmaal thuis ga ik driftig aan de slag met mijn eigen map vol met regels. Ondanks dat ik er erg van hou dat dingen opgeruimd zijn, hou ik niet van opruimen. Dat leidt soms tot conflictsituaties. Stapels papieren die verhuizen van de leuning van de bank, via de tafel naar de grond en omgekeerd, om dan uiteindelijk ergens uit het zicht te belanden. En dan hoef ik me nog niet eens druk te maken om het runnen van mijn eigen onderneming of het feit dat ik steeds flexibeler moet zijn terwijl de regels alleen maar strakker worden.

Vanavond ga ik er eindelijk wel echt even voor zitten. De brieven van mijn werkgever stop ik in het daarvoor bestemde vakje. Daarmee is het gedeelte ‘werk’ in mijn administratie weer gedaan voor de komende tijd. Maar voor de visserman?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten