woensdag 25 april 2012

Column ~ Duurt lang he....

Uit de Telegraaf - Vrouw

Elke week kijken we mee over de schouder van een interessante vrouw die midden in het leven staat. Deze week is dat Inger Wilms (27). Zij werkt als beleidsmedewerker Duurzame Visserij bij het Productschap Vis en komt op talloze interessante plekken.

Naam: Inger Wilms
Leeftijd: 27
Beroep: beleidsmedewerker Duurzame Visserij bij het Productschap Vis
Relatie: ja
Kinderen: nee
Favoriete website: www.beleefdelente.nl www.allesovervis.nl
Typische vrouwelijke eigenschap: efficiëntie

Lees ook: Wat is duurzame vis? en Elke dag een beetje duurzamer van Inger.

Tegenwoordig zie je in allerlei sectoren een opmars aan keurmerken. Keurmerken met verschillende namen, vormen en betekenissen.
Eén van de grotere keurmerken in de vis is het MSC keurmerk. MSC (Marine Stewardship Council) is te vinden op visproducten die voortkomen uit een gezond visbestand, bevist met weinig belastende technieken en waarvan het management van de visserij goed geregeld is.

MSC staat dus voor ecologische duurzaamheid. Je hebt het echter niet zomaar. Ik ben nauw betrokken bij het MSC traject wat een groot deel van de Nederlandse vissector nu doorloopt. Onderdeel van zo’n traject is ook dat allerlei belanghebbenden worden geraadpleegd om informatie en meningen. En dat is goed, want zo krijg je een gedragen beoordeling. Aan de andere kant leidt het ook tot frustraties. Ik heb regelmatig vissers aan de telefoon die vragen hoe het er voor staat. Zo’n gesprek eindigt vaak met: ‘duurt lang he!’

Precies dat gevoel overkomt mij ook vaak buiten werk om. De ‘grote dingen des levens’ wil ik altijd het liefst zo snel mogelijk. De kleine eigenlijk ook. Gelukkig heeft dat tot nu toe vooral tot hele positieve dingen geleid. Zo zit de trofee van oktober vanavond luidruchtig op mijn schoot te knorren. Kat Guus lijkt tevreden met zijn nieuwe baasjes. Tijd tussen beslissing en actie bijna nihil.

Bekend zijn met dingen snel willen, maakt ook dat ik me goed kan inleven in de visies van vissers wanneer we het hebben over het MSC proces tijdens de vergadering van eerder vandaag. Het is heerlijk om rond de tafel te zitten met mensen die gewoon zeggen waar het op staat. Het kost veel tijd en geld om een keurmerk te verkrijgen terwijl vissers vaak geen meerprijs zien voor hun product. Ik ben blij dat dat vandaag wordt uitgesproken als één van de zorgen. Duurzaamheid is en blijft dus niet alleen ecologisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten