vrijdag 30 maart 2012

Column ~ Vissermannen en wishfull thinking

''We hebben mensen nodig die het zien zitten.''

Onder het thuisstomen probeer ik meestal mijn column te schrijven. Over het algemeen heb ik dan wel een idee waarover ik wil gaan schrijven, van de week niet. Dan ga je maar even een beetje rondsurfen op het web (lang leve internet aan boord) op zoek naar een onderwerp dat je aanspreekt. Zo kwam ik bij welovefish.nl terecht, en trof daar een nieuw item aan: De sector in beeld.

Als eerste slachtoffer van dit diepgaande portret viel de eer de 19 jarige Auke van Slooten ten deel. Bij het lezen van dit stukje betrapte ik mijzelf er op dat er een glimlach om mijn mond speelde, ik dacht: ‘Dit hebben wij nodig, mensen die het zien zitten!’

Pieter is visserman op de UK 292

Jonge mensen die vol hun schouders er onder zetten, mensen met verse inzichten en nieuwe ideeën. Dat eeuwige geouwehoer over de te dure gasolieprijzen en de te lage visprijzen hebben we allemaal gehoord en met die passieve klaaghouding schieten wij niets op.

Begrijp mij goed, ik weet ook wel dat de gasolie goddeloos duur is en dat wij door de handelaren structureel onderbetaald worden voor ons prachtige product. Terwijl het leven duurder wordt en de prijs voor bijna alles omhoog gaat blijven de visprijzen gelijk. Maar door as over je hoofd te blijven strooien ,ach en wee te roepen en met je vinger beschuldigend in de rondte te wijzen komen we geen steek verder. We moeten innoveren en plannen maken, de koppen moeten bij elkaar gestoken worden om samen de visserij weer uit het slop te krijgen.

Om dat te verwezenlijken moeten de neuzen één kant op komen te staan, de visserman moet als één front optreden tegenover de buitenwacht, op dit moment is de verdeeldheid nog te groot om samen echt sterk te staan.

In deze tijden van zwaar weer voor met name de boomkorvisserij is het belangrijk om te innoveren. We moeten vertrouwen houden in de toekomst en net zoals deze jonge visserman zegt, samen de schouders er onder zetten. Waarschijnlijk zullen niet alle visserij bedrijven deze crisis overleven, maar we moeten de tanden op elkaar zetten en blijven vertrouwen. Als we samen sterk staan kan het best goed komen, daar ben ik van overtuigd!

pietermulder@live.nl 

2 opmerkingen:

  1. hehe eindelijk iemand die het doorheeft. We hebben met z`n allen jarenlang onszelf de grond in geklaagd wat schiet je daarme op, niks dus. Dit betreft niet alleen de noordzeevisseij maar alle sectoren binnen de visserij laat zien dat het anders kan en probeer er wat van te maken het word toch niet meer als vroeger. Vroeger is dood.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vorig jaar hebben goedwillenden zich ingezet om een koers in te slaan. Deze zijn keihard afgemaakt door de zittende bestuurders. Als je een andere kant op wilt is het dus aan te bevelen om afscheid te nemen van de zittende bestuurders die geen vooruitgang willen maar als hoofddoel hebben hun eigen baan in stand houden.

    BeantwoordenVerwijderen