donderdag 29 maart 2012

Column ~ Visdieven krijgen voorrang op IJsselmeervissers!

Door IJsbrand Velzeboer

Ambtelijk Nederland laat zich weer van de meest krankzinnige kant zien door een verleende spiering visvergunning na een paar uur weer in te trekken en daarmee een hele bedrijfstak in de problemen te brengen. Wat is er aan de hand? Hier volgt een feitenrelaas:

Ministerie van EL&I (Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie) besloot om na eigen onderzoek van 14 maart 2012 de spieringvisserij op het IJsselmeer open te stellen. Zaterdag 17 maart wordt de vergunning officieel verleend.
Op maandag 19 maart varen veel boten uit om het spieringseizoen in te luiden en daarmee een eerlijke boterham te verdienen.
De Raad van State besluit in een extra vergadering op dinsdag 20 maart de vergunning definitief weer in te trekken.


Dit ruikt naar straffeloze ambtelijke willekeur
Een hele bedrijfstak bereidt zich op legitieme gronden voor, varen netjes uit op maandagochtend en maken achteraf gezien onnodige maar vooral aanzienlijke kosten. Wie gaat dat allemaal betalen? Ik vrees de visser zelf.
Ik begrijp een paar dingen niet en helemaal niet welke kant de ambtelijke molens opdraaien. Richting Ngo (Niet-gouvermentele organisatie) of richting vissers?
Als op 14 maart een proefvisserij gedaan is en een bestandsopname van de hoeveelheid spiering dat rondzwemt, dan heeft men dit toch wel vakkundig uitgevoerd of niet? Kennelijk wel, want de vergunning voor de visserij werd prompt verleend.
De Vogelbescherming trekt aan de bel en hupsakee, de vergunning wordt een paar uur later maar ingetrokken. Is de Vogelbescherming met een goede onderbouwing gekomen? Hebben de ambtenaren liggen snurken door niet alle feiten op een rijtje te zetten en een evenwichtig besluit inzake de spieringvisserij te nemen? Aan beide kanten is grandioos geprutst naar mijn bescheiden mening.
Intussen zijn de spieringvissers keihard terug gefloten waarbij meteen gedreigd werd met boetes van wel € 75.000!

Lees de volledige column op Scienta Nova 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten